Uanset hvad du ønsker at opnå, så får du mere ud af din tid, jo mere fokuseret du er. Din effektivitet afhænger ikke kun af, hvor lang tid du bruger på en opgave, men afhænger også i høj grad af, hvor god du er du til holde dit fokus og koncentrere dig. Det er ikke noget der bare kommer naturligt for de fleste, og ligesom mange andre ting, er det også en færdighed, som du kan øve dig på. Din koncentration bliver bedre, jo mere du bevidst arbejder på at opbygge den.

Fuld koncentration vil sige, at du er fokuseret på én ting ad gangen, uden at blive distraheret. Hver gang vi mister vores fokus, mister vi også den tid det tager, at komme tilbage til opgaven igen mentalt, med samme intensitet som før. Det kan hurtigt føles irriterende og demotiverende, at man kommer væk fra en god idé eller spilder sin tid. Derfor er det en fordel at optimere både tid og mentalt overskud ved at stryke koncentrationen og evnen til at fokusere i længere tid ad gangen. Det kræver nok lidt træning, men med tiden vil det have masser af gevinster.

Prøv følgende for at styrke din koncentration:

Bliv bevidst om det som distraherer dig og skriv dem ned. Måske er det din telefon, internettet, spisning, andre personer, osv.

Derfter skriv ned hvordan du vil undgå distraktionerne, når du vælger at koncentrer dig. Fx slukke telefonen, forbered noget at drikke, osv.

Lav din egne arbejds ”blokke”, hvor du aftaler med dig selv, at du vælger 1 opgave du skal arbejde på og laver et specifikt tidsrum til det (fx 30-90 minutter). Sørg for, at i dette tidsrum er der absolut intet andet du laver.

Fejre dit fokus når du er færdig, uanset hvor langt du er noget. Du har nået dit mål med at holde dit fokus, og du alt hvad du overhovedet kunne på den tid. Hold en kort pause på 5-15 minutter og start derefter igen hvis du vil i gang med fuld fokus.

Husk at god søvn og mad har stor indflydelse på din evne til at koncentrere dig. Du kan også bruge motion og træning som en meget effektivt redskab til at skabe mere energi og mentalt overskud. Nogle gange kan det være nok bare at stå op eller lave små bevægelser, udstræking, eller åndedrætsøvelser i 5 minutter. Læs HER om mine yndlings strategier til at skabe mere energi hurtigt og effektivt i dine små pauser. Eller læs mere om, hvorfor jeg prioriterer søvn over alt andet HER.